Który z deserów ma najsilniejszy czekoladowy smak? Bez wątpienia brownie. Jest to rodzaj ciasta biszkoptowego, ale o zupełnie innej konsystencji niż te, które zwykle przygotowujemy, ponieważ jego zewnętrzna warstwa jest lekko chrupiąca, a wewnętrzna wilgotna, gęsta i soczysta.
Dowiedz się jak przygotować w bardzo prostu sposób tą pyszną czekoladę brownie z orzechami, wilgotnym nadzieniem, któremu się nie oprzesz. Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i uzyskaj doskonałe brownie. Z naszymi wskazówkami dowiesz się jak długo piec ciasto w zależności od poszukiwanej konsystencji.
Jest to jeden z moich ulubionych deserów czekoladowych i robiłam go wiele razy, ponieważ jest tak łatwy i szybki w przygotowaniu, że zwykle zabieram go na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Jest to udany przepis dla wszystkich tych, którzy lubią jeść czekoladę w dowolnej jej wersji. Jest to mój zwykły przepis na brownie czekoladowe (chociaż dodaje więcej masła i zmniejszyłam zawartość cukru co jeszcze bardziej poprawia smak.
Składniki do produkcji czekoladowych i orzechowych brownie (w prostokątnej formie o wymiarach około 25×30 cm lub kwadracie 22 cm):
200 gram gorzkiej czekolady.
120 gram cukru.
100 gram masła.
70 gram mąki pszennej.
3 jajka.
70 gram orzechów bez skórki.
Uważaj na piekarnik, aby Twój brownie nie przypalił się i nie stracił soczystości, która jest kluczowa. Z pomocą wykałaczki możesz sprawdzić czy deser jest gotowy. Aby końcowy rezultat był najlepszy ważne jest, aby dobrze rozpuścić cukier w jajach, a następnie przesiać mąkę tak, aby nie powstały zbędne grudki. A przede wszystkim, jeśli chcesz żeby brownie było pyszne, używaj dobrych jakościowo składników, zwłaszcza czekolady i masła.