Czekolada jest ogólnodostępna, znajdziemy ją praktycznie w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Podążając na półkę z tymi słodkościami mamy ogromny wybór zaczynając od zwykłej mlecznej, gorzkiej ciemnej, białej, dalej idąc do czekolady z dodatkiem bakalii, słonych orzeszków, batoników z ciasteczkami, z dodatkiem smaków owocowych, kończąc na wyszukanych, luksusowych tabliczkach i batonach, które zadowalają podniebienia najbardziej wymagających koneserów. Chyba nie ma osoby, która w życiu nie spróbowałaby czekolady. Już od najmłodszych lat przyzwyczajamy się do tego smaku. Przynosząc upominek dla dziecka musi się w nim znaleźć jakaś słodkość i niekoniecznie jest to owoc. Dlatego niełatwo jest nam unikać tej używki. Są osoby, które codziennie muszą zjeść chociażby cukierka czekoladowego, aby zaspokoić swoją potrzebę. I w tym momencie możemy już mówić o uzależnieniu.
Składniki na tartę czekoladową
Osoba, która nie przyjmie określonej dawki czekolady jest zdenerwowana, nie może się na niczym skupić. Istnieją jednak zdrowsze zamienniki dla czekolady. Głównym składnikiem czekolady jest kakao, a alternatywą dla kakao jest karob. Na bazie tego składnika są wyrabiane czekolady, desery, batony, czy ciastka. Można również samemu przyrządzić zdrowe ciasta na jego podstawie. Takie słodycze są jednak o wiele droższe od tradycyjnej czekolady i nie są już tak ogólnodostępne, chociaż coraz więcej sklepów inwestuje w tego typu żywność dbając o zdrowy styl życia społeczeństwa. Coraz więcej ludzi robi zakupy także w sklepach internetowych, gdzie można je dostać bez mniejszego problemu.
Tak więc nie musimy rezygnować całkowicie z przyjemności, czekoladę możemy zastąpić zdrowszymi substytutami, dbając tym samym o własne zdrowie.
Skąd ja to znam 😀 Jak zacznę jeść czekoladę, to nie mogę przestać.