Czekolada zawiera minimalną ilość kofeiny, porównując do kawy i herbaty.

Spożycie czekolady może pomóc w zapobieganiu i leczeniu różnych dolegliwości. Jest to naturalny środek przeciwbólowy, dzięki reakcjom chemicznym zachodzącym w organizmie podczas jej spożywania.

100 gramów gorzkiej czekolady dostarcza około 647 kalorii.

Składniki odżywcze obecne w czekoladzie mogą pomóc, według badań, w tworzeniu się „dobrych” bakterii w organizmie.

Ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, czekolada pomaga chronić skórę przed szkodliwym wpływem słońca.

Zapach czekolady powoduje zmiany w mózgu, które wywołują odprężenie. Ponadto jej spożywanie stymuluje uwalnianie dodatkowych endorfin, które generują uczucie przyjemności i zapewniają dobre samopoczucie, ponieważ zwiększa poziom serotoniny. Wszystko to zostało potwierdzone w badaniu z 2013 roku.

Gdzie kultywuje się czekoladę

Spożywanie czekolady sprzyja koncentracji i pamięci. Wynika to z wysokiej zawartości flawonoidów, jednak publikacje naukowe kwestionują rzeczywisty wpływ samych flawonoidów na organizm człowieka.

Czekolada może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, ponieważ środki antybakteryjne obecne w ziarnie kakaowym kompensują ich wysoki poziom cukru. Nie ma jednak wystarczających dowodów, aby zagwarantować, że tak jest.

Czekolada zmniejsza zmęczenie i poprawia sprawność fizyczną (prawdopodobnie z powodu minimalnej zawartości kofeiny).

Wysoka zawartość antyoksydantów w gorzkiej czekoladzie może zwiększyć średnią długość życia u osób, które spożywają ją w sposób zrównoważony i regularny. Oczywiście, zależy to od wielu innych czynników, takich jak styl życia, nawyki i dieta.