Czekolada, to słodycz o przyjemnym smaku, który lubimy prawie wszyscy. Jest idealna jako przekąska, a nawet nadaje się do wielu innym potraw czy deserów.

Produkt ten pochodzi z ziaren kakao, które są bardzo cennym owocem, który w całej swojej historii był wykorzystywany jako napój, żywność, lekarstwa, a nawet jako waluta. Została ona odkryty w Ameryce w XVI wieku, skąd rozprzestrzenił się na całym świecie i od tego czasu pozostaje w naszej piramidzie żywnościowej, jako jeden z najbardziej pożądanych pokarmów. Przygotowuje się ją poprzez pozostawienie ziaren do fermentacji, a następnie ich wysuszenie, tostowanie i ugniatanie.

Czekolada gorzka.

Powstaje z mieszanki masła kakaowego i pasty kakaowej, z dodatkiem cukru (który można zastąpić jakimś słodzikiem), bez żadnych innych dodatków. Chociaż o proporcjach decyduje producent, istnieje niepisana zasada, że proporcja pasty kakaowej powinna być o 50% wyższa niż reszta, tak aby gorzki smak czekolady stał się zauważalny. Ponieważ są różne smaki, możemy znaleźć na rynku wiele różnych proporcji, nawet sięgających 99% kakao.

Pochodzenie czekolady

Mleczna czekolada.

Czekolada mleczna jest jedną z najbardziej znanych i najpopularniejszych odmian czekolady.
Jest całkowicie słodka, ponieważ jej smak różni się od smaku gorzkiej czekolady. Masa kakaowa nie przekracza 40 %.
Jak sama nazwa wskazuje, kolejnym składnikiem tej czekolady jest mleko, które może być sproszkowane lub skondensowane, co powoduje, że czekolada ta nabiera większej słodyczy i gładkości, ponieważ zmniejsza gorycz kakao i sprawia, że nadaje się dla najsłodszych podniebień.

Biała czekolada.

Biała czekolada, zwana również „fałszywą czekoladą”, jest jedną z odmian czekolady, która nie jest sama w sobie czekoladą, ponieważ w jej składnikach nie ma pasty kakaowej, co nadaje jej charakterystyczny smak. Czekolady te produkuje się głównie z masła kakaowego – minimum 20 %, pozostałe składniki to mleko i cukier. Ponieważ nie zawiera pasty kakaowej, staje się bardzo słodkim jedzeniem i nie ma gorzkiego smaku charakterystycznego dla ciemnej czekolady. Oznacza to również, że nie posiada ona korzystnych właściwości, jakie zawiera kakao.