Czekolada pochodzi z Meksyku, gdzie była pijana od czasów przed hiszpańskich, następnie dotarła do Europy, a stamtąd do całego świata.

Wśród starożytnych mieszkańców całej Mezoameryki ten owoc, pokarm bogów, był używany jako symbol bogactwa.

Posiadanie jej lub picie czekolady było przeznaczone tylko dla wojowników lub postaci z wyższych sfer społecznych, a w niektórych przypadkach służyło do obrzędów lub uroczystości. Kakao spożywano zmieszane z nasionami sapote i kukurydzą, które dozowano w małych kuleczkach lub pigułkach, a następnie podawano wojownikom zmieszanym z gorącą wodą.

Kakao przygotowywano również z miodem lub kwiatami, dodawano tłusty pieprz, achiote, acuyo lub świętą trawę oraz pinole. Jako symbol bogactwa, dzbanek w w której była podawana, był zdobiony łyżeczką ze złota, srebra lub szlachetnego drewna.Kakao było walutą używaną w starożytnym Tenochtitlanano.

Kakao pochodzi z owocu pochodzenia tropikalnego, który rodzi się z drzewa kakaowego, małego drzewa rosnącego w klimacie tropikalnym. Drzewa kakaowe pochodzą z miejsc w Meksyku takich jak Tabasco, Campeche i Chiapas, i praktycznie ze wszystkich obszarów, gdzie rozwijała się kultura Majów.